Herkennen van angst



Wat is angst?


Je krijgt last van angstgevoelens als je wordt geconfronteerd met gevaar of met een vervelende situatie, waar je geen controle over hebt. Je lichaam reageert daarop en je voelt bijvoorbeeld je spieren verkrampen, je hart tekeer gaan, enz.


Allemaal symptomen, die je verontrusten. Je lichaam reageert niet zo maar op die manier. Het wil dat je goed voorbereid bent op je angst, zodat je snel kunt vluchten of het gevaar kan gaan bestrijden. Een gedrag, dat voor ons mensen, vroeger van levensbelang was en nu vaak overbodig en lastig is.


Wat kan angst oproepen?


Alle situaties waarin we ons bedreigd voelen roepen angstgevoelens bij ons op. We ervaren niet allemaal dezelfde situaties als bedreigend.


Er zijn mensen die een fobie ontwikkeld hebben. Een fobie is een specifieke angst.

Die angst kun je hebben voor: slangen, spinnen, muizen, hoogten, kleine ruimtes, spreken in het openbaar, enz.


Je angst is dan specifiek gericht op een of enkele zaken, waar andere mensen totaal geen probleem mee hebben. Jij denkt daar echter anders over.


Er zijn ook mensen, die kicken op het angstgevoel. Zij zoeken juist situaties op die angst en intense spanning oproepen: bungeejumpen, griezelen in het spookhuis of misselijk en duizelig worden in de Python. Even een heftig angstgevoel doet hun adrenaline stromen.


Als angst je leven gaat bepalen


Angst hoort bij het leven. Het is normaal dat je dingen waar je bang voor bent, gaat ontlopen. De angst wordt dan minder en/of kan zelfs verdwijnen.


Keer op keer ga je mijden. De neiging om te vermijden neemt ook toe en je gaat zelfs zaken, die je eerst niet zo beangstigend vond, mijden. Als je erbij stilstaat, moet je concluderen dat je erg beperkt wordt door dit vermijdingsgedrag.


Je wordt afhankelijker en het ergste is dat je angstgevoelens juist zijn toegenomen. Evenals de symptomen sterker zijn geworden. Je hebt sluipenderwijs een vicieuze cirkel van angst opgebouwd. Vaak proberen mensen door middel van alcohol, drugs deze situatie tijdelijk te ontvluchten.


Komen angststoornissen vaak voor?


Ongeveer 1,7 miljoen Nederlanders kampt met een of meerdere angststoornissen. Vrouwen hebben er meer last van dan mannen.


De oorzaken van angststoornissen:


Aanleg

Uit diverse onderzoeken is komen vast te staan dat angststoornissen in bepaalde families meer voorkomen dan in andere. Hieruit leidt men af dat de gevoeligheid voor angststoornissen deels erfelijk bepaald is.


Gezinsinvloeden

Hoe mensen met bepaalde zaken omgaan, leren zij vaak in hun directe omgeving. Een angstige ouder geeft een bepaald beeld door aan het kind.


Stress

Het komt nogal eens voor dat een angststoornis ontstaat in een stressvolle periode in iemands leven. Gek genoeg kunnen dat ook plezierige veranderingen zijn, zoals trouwen, de geboorte van een kind, promotie op het werk.


Nare ervaring

Veel angsten beginnen met het opdoen van een nare ervaring.


Angst voor de angst

Als iemand een angstervaring in een bepaalde situatie heeft opgedaan, en dit als uiterst vervelend heeft ervaren, komt dit angstgevoel in soortgelijke situaties ook opzetten.


Eenzijdige interpretatie

Over situaties die mensen meemaken en ervaringen die mensen opdoen, hebben zij bepaalde gedachten. Er zijn nogal wat mensen, die de situaties en de ervaringen op een eenzijdige manier interpreteren: vol angst.


Negatieve gedachten

Veel mensen die een angststoornis hebben ontwikkeld, bekritiseren zichzelf. Dat gedrag maakt de problemen niet minder, integendeel! Ze ondermijnen het zelfvertrouwen en versterken de angst.


Wist je dat?


  1. Als je de confrontatie met je angst(en) aangaat, deze sterk verminderen en zelfs verdwijnen.
  2. De angst wordt minder, wanneer je in de situatie blijft.
  3. Vermijdingsgedrag de angst op den duur laat toenemen.

Terug naar boven




Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:



Burn-out:



Coachen:



Ontspannen:



Stress:



Zelfkennis:



Zelfvertrouwen:



Interessante sites: