Soorten van angstDe belangrijkste typen angst


Er zijn angststoornissen die meer dan andere voorkomen.


De meest voorkomende angststoornissen zijn:


  • Gegeneraliseerde angststoornis (GAS).
  • Sociale fobie.
  • Paniekstoornis.
  • Plein/straatvrees (Agorafobie).
  • Specifieke fobieën.
  • Postraumatische stressstoornis (PTSS).
  • Obsessief-compulsieve stoornis (Dwangstoornis).

Wat betekent dit voor mij?


Voordat je de toelichting van de bovengenoemde angsten gaat lezen, is het belangrijk te beseffen, dat bepaalde symptomen vaak op meerdere oorzaken kunnen duiden.


Wat is een fobie?


Wanneer je een fobie hebt, dan is je angst irreëel. Toch reageert je lichaam of het gevaar reëel is, alsof je tegenover een leeuw staat.


Je lichaam brengt je in opperste paraatheid. Dat is, in het geval van een fobie, erg overdreven en voelt daarom onaangenaam. Geluk bij een ongeluk: een fobie is makkelijk aan te pakken en makkelijk te laten verdwijnen.


Wat is paniek?


Allemaal hebben we weleens last van een paniekerig gevoel.

Als we een snel naderende deadline moeten halen, als er onverwachts een kink in de kabel komt, als we iets belangrijks vergeten zijn dan kunnen we ons paniekerig voelen.


Eigenlijk is paniek in dergelijke gevallen beter te vervangen door behoorlijk bezorgd zijn. Het is ook een geleidelijk proces, terwijl bij 'echte' paniek de angst plotseling en in alle hevigheid optreedt.


Denk aan een brand, die in een openbare ruimte uitbreekt.

Een ontploffing in een flatgebouw, of een tribune die het begeeft. Allemaal zaken waar je plotseling mee geconfronteerd wordt en die in je lichaam de alarmfase rood aankondigt. Ditzelfde gevoel ontstaat ook bij een paniekstoornis.


Wat is een depressie?


Hoewel angst een beschermende functie heeft, kunnen langdurige angststoornissen een funeste uitwerking hebben.


Ze beperken dan je natuurlijke gedrag behoorlijk en daarmee bouw je een geweldige geestelijke druk op. Die chronische druk kan zelfs leiden tot een depressie.


Bij een depressie speelt een enorme passiviteit een grote rol. Alle lust om te leven stroomt uit je en je driften en motivatie dalen sterk. Het is alsof je buiten de reële wereld staat.


Het is daarom belangrijk om vroegtijdig je angst(en) aan te pakken, zodat je gebruik van je energie kunt maken.


Pas op met medicijnen


Sommige medicijnen hebben bijwerkingen die overeenkomen met de symptomen bij angst. Het is verstandig om altijd de bijsluiter goed door te lezen. Zo voorkom je onnodige problemen en zorgen.


Belangrijk om te weten


Angst is nuttig om je te waarschuwen bij gevaar. Het verhoogt je alertheid en je lichaam is dan optimaal voorbereid om in actie te komen. Maar angst kan ook een probleem voor je zijn:


  • Wanneer angst te lang en te vaak aanwezig is bij je.
  • Als angst je gedrag gaat bepalen en je handelen daardoor wordt beperkt.
  • Als angst irreëel is, maar je lichaam er 'serieus' op reageert.

Het is goed om voor jezelf duidelijkheid te scheppen en je oprecht af te vragen of angst je belemmert in je dagelijks leven. Of je angst terecht is en waarneer je er last van hebt.


Nu je daar antwoorden bij hebt gezocht, kun je in actie komen om je angst te overwinnen en in 'vrijheid' verder te leven.


Terug naar bovenJe bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:Burn-out:Coachen:Ontspannen:Stress:Zelfkennis:Zelfvertrouwen:Interessante sites: