WatervreesWatervrees is een specifieke angst en komt vaak voor.

De angst verschilt, zoals alle fobieën, van persoon tot persoon. De een is al bang in een zwembad, de ander wordt angstig van een grote, golvende watermassa.


De meest voorkomende oorzaak van watervrees is een traumatische ervaring. Bijvoorbeeld het gevoel om te verdrinken te hebben gehad.


Bij het zien van water speelt deze negatieve ervaring met water bij je op en ga je symptomen van angst vertonen en je handelt daarna.


De mate van angst bepaalt in hoeverre je watervrees je leven beperkt. Je kunt bijvoorbeeld zwembaden gaan mijden, en onbewust daardoor in een vicieuze angstcirkel terechtkomen.


Uiteindelijk kan baden een angst bij je gaan oproepen. Het lijkt extreem, maar dat is het helaas niet. Wanneer je een fobie niet aanpakt, kan deze een steeds groter wordende impact krijgen, met vervelende consequenties voor jouw functioneren.


De aanpak


Cognitieve gedragstherapie is bij uitstek geschikt om van je watervrees af te komen. Je negatieve en irreële aannames worden omgevormd tot positieve en realistische gedachten.

Je wordt je door middel van confrontatie (exposure) bewust van je handelen en de gedachten die je daarbij hebt.


Stapsgewijs ontdek je de werkelijke waarde van je aannames en welk gedrag daarmee samenhangt.

Veelal is dit voldoende om je angstsymptomen te doen verdwijnen, in ieder geval te doen minderen.


Medicatie is nuttig bij heftige angstsymptomen, die zeer beperkend voor je zijn, te dempen. Maar de medicijnen verlossen je niet van je watervrees.


Hypnose in een therapeutische omgeving kan je helpen om je angst onder controle te krijgen.


Terug naar boven
Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:Burn-out:Coachen:Ontspannen:Stress:Zelfkennis:Zelfvertrouwen:Interessante sites: