Angst voor intimiteitAngst voor intimiteit wordt meestal eenvoudig vertaald, als een vrees om samen of dichtbij een ander te zijn.

Maar dat is te simpel. Angst voor intimiteit is eigenlijk een reactie op bang zijn om gekwetst te worden. En dat kan zeer belemmerend voor je werken.


Je kunt je daardoor gaan afzonderen. Je gaat andere mensen mijden om niet met je angstgevoelens geconfronteerd te worden.


Hierdoor beperk je voortdurend je leefruimte en sluit je je af voor warme en liefdevolle gevoelens, die andere mensen je zouden kunnen geven.


De volgende symptomen zijn karakteristiek voor de angst voor intimiteit:


  1. Je bent snel geïrriteerd als je je in een groep mensen begeeft.
  2. Je hebt moeite om je ware gevoelens te tonen.
  3. Je bent overdreven kritisch ten opzichte van anderen en vooral jezelf.
  4. Je bent erg op jezelf gefocust.

De omgeving waarin je bent opgegroeid kan een negatieve invloed hebben gehad op de ontwikkeling van je intieme gevoelens.


Je hebt moeite om ze te uiten en vaak schaam je je ervoor.

Door je aannames ben je dan bang om verlaten, verraden of afgewezen te worden.


De aanpak


Door middel van therapie is het belangrijk je zelfvertrouwen te hervinden of op te krikken. Dit zal bewust en met kleine stapjes gebeuren, zodat je begrijpt waar je mee bezig bent en wat je eigenlijke gevoelens inhouden.


Je gaat als het ware op weg naar de vrijheid, die bij jou hoort. Je gaat je op den duur openstellen voor anderen, je vertrouwen in andere mensen neemt toe en je gunt andere mensen ook hun vrijheid en gevoelens.


Cognitieve gedragstherapie, NLP en EMDR zijn therapieën, die hun nut hebben bewezen bij het doen verdwijnen van angst voor intimiteit. Je moet zelf bepalen welke therapie voor jou zou kunnen gaan werken. Vaak zal de klik met de therapeut de doorslaggevende factor zijn.

Alvast succes!


Terug naar boven
Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:Burn-out:Coachen:Ontspannen:Stress:Zelfkennis:Zelfvertrouwen:Interessante sites: