Hoogtevrees



Als je hoogtevrees de baas wilt worden, moet je beginnen om de daarbij behorende stresssymptomen te elimineren. Dat kun je op een van de volgende manieren gaan doen.


De aanpak


Psychotherapie pakt hoogtevrees aan door terug te keren naar de situatie, die als trigger diende.


Ondanks de intensiviteit van de behandeling is het slagingspercentage gering.


Gedragstherapie doet niet aan analyse, maar begint direct met een voorzichtige confrontatie met een situatie van hoogtevrees.


Stapje voor stapje wordt er naar een heftigere situatie toegewerkt. Je gaat starten bijvoorbeeld met een foto, die op een berg genomen is en werk naar het staan op een balkon toe.


Tussentijds wordt je bewust gemaakt van de reële situatie en worden door ademhalings- en ontspanningsoefeningen de stresssymptomen verminderd. Hoe je reageert, bepaalt hoe groot de stap is die wordt genomen.


Het slagingspercentage is goed te noemen. Toch kleven er ook nadelen aan deze therapie. Vaak vindt deze plaats op locatie en kan daardoor belastend voor je zijn. Daarnaast is de gedragstherapie vrij intensief.


Medicatie


Sommige mensen vinden baat bij medicatie, die bestaat uit kalmeringsmiddelen en antidepressiva, om de hoogtevrees te overwinnen. Deze medicijnen onderdrukken de stresssymptomen.


Hierdoor neemt het heftige reageren af en kan er rustiger gewerkt worden in therapievorm om de hoogtevrees de baas te worden. Alleen medicatie is weinig zinvol.


Vrienden en familie


Vrienden en familie kunnen je steunen bij je pogingen om de hoogtevrees de baas te worden. Hun steun kan je motiveren om door te gaan met de intensieve therapie. Jouw succes beloont hun geduld.


Zij moeten zich realiseren dat jij alleen verantwoordelijk bent voor het overwinnen van de hoogtevrees en het falen. Hun steun kan enorm helpen om te slagen.


Terug naar boven




Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:



Burn-out:



Coachen:



Ontspannen:



Stress:



Zelfkennis:



Zelfvertrouwen:



Interessante sites: