Faalangst



Faalangst hebben we allemaal weleens. De een vaker dan de ander; intenser dan de ander; tijdens andere gelegenheden, maar de angst is er. De faalangst hangt samen met anderen. Hun beoordeling kan dreigend voor je zijn. Je hebt het idee buiten de groep te vallen; te falen als lid van de groep. Alleen op een eiland zou je geen faalangst kennen.


In onze Westerse prestatiemaatschappij hangt onze eigenwaarde af van hetgeen we presteren.


Naast het presteren heeft ook de mate van onzekerheid over de afloop, bijvoorbeeld van je presentatie, invloed op hoe je je voelt.


Je klachten kunnen zijn: gejaagdheid, machteloosheid, prikkelbaarheid.


Bij faalangst is sprake van een proces. Al weken voor je presentatie, het functioneringsgesprek of de belangrijke wedstrijd, spelen de gedachten, die de faalangst veroorzaken en ondersteunen, voortdurend op. Zelfs 's nachts houden die gedachten je uit je slaap, met alle nare gevolgen van dien.


Voorbeelden:


Op je werk moet je een presentatie geven. Je bereidt de presentatie goed voor en je oefent thuis. De reacties zijn enthousiast en lovend. Dat voelt goed, maar op weg naar je presentatie komt de twijfel bij je opzetten.


Als je naar voren loopt om te gaan spreken, krijg je een naar gevoel in je buik, je hebt een droge mond en je handen zijn vochtig en trillen. Je bent onzeker geworden. Faalangst heeft je te pakken.


Faalangst is ook een veelvoorkomend seksueel probleem.

Je bent zo gefocust op het leveren van een prestatie, dat je spontane seksuele gevoelens en gedachten blokkeert. Dit kan leiden tot het vermijden van seksuele omgang, weinig zelfvertrouwen, relatieproblemen, enz.


De faalangst kan zo intens worden dat er sprake is van een selffulfilling prophecy. Wat weer een vicieuze cirkel tot gevolg heeft. Bij de man betekent dit erectieproblemen en bij de vrouw: vaginale droogheid. De zelfwaarde neemt drastisch af.


De aanpak


Uit de beide voorbeelden kun je al opmaken dat faalangst, net als veel andere angsten, stoelt op negatieve aannames. Deze aannames kunnen veel ellende aanrichten in je sociale leven.


Het is daarom belangrijk ze goed en doelmatig aan te pakken. Cognitieve gedragstherapie leent zich daar bij uitstek voor. In kleine stappen wordt je denken realistischer, je aannames worden ontkracht en verdwijnen geleidelijk. Je leert positief kijken naar je handelen en daardoor groeit je zelfvertrouwen.


Je plaatst je prestaties in een realistisch raamwerk. Het focussen wordt niet meer dwangmatig uitgevoerd, maar vindt op een verantwoorde wijze plaats. De spanning, die je voelt, wordt een gezonde spanning en zorgt dat je zo optimaal mogelijk presteert. De fysieke klachten zullen grotendeels verdwenen zijn.


Terug naar boven




Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:



Burn-out:



Coachen:



Ontspannen:



Stress:



Zelfkennis:



Zelfvertrouwen:



Interessante sites: