BindingsangstIs een angst die vaker voorkomt dan je denkt. Bindingsangst wordt vaak gemaskeerd. Bindingsangst is eigenlijk een vrees om de verkeerde beslissing te maken. Ga je bijvoorbeeld een relatie aan, dan krijg je te maken met andere gedachten en/of een andere kijk op zaken.


Dat gegeven kan je heel onzeker maken en het gepieker kan beginnen.


Irreële aannames beheersen je gedachten, en feiten zie je (on)bewust over het hoofd.


Angst om verlaten te worden, angst om afgewezen te worden, enz. passeren allemaal en je gaat erin mee. Daardoor is deze fobie funest voor je handelen.


Niet alleen trek je je aldoor verder terug uit het sociale leven, maar je kunt ook een goede relatie ruïneren. Als bindingsangst je leven beheerst, zul je algauw op zoek gaan naar de ideale partner. Je eisen zijn zo hoog dat het onmogelijk is daaraan te voldoen.


Voor jou een duidelijke reden om geen verbintenis aan te gaan. Het is een drogreden, maar jij hanteert hem serieus. De consequenties van zo'n onrealistisch gedrag zijn dramatisch.


De aanpak


Maar je kunt in actie komen en je bindingsangst aanpakken:


Erken je angst

Begin met jezelf af te vragen waar je echt bang voor bent. Ben je bang om je partner te verliezen? Kun je niet overweg met de manier van leven die jij en je partner leiden? Wat moet je opgeven en is dat erg?


Wees daarbij voorzichtig met de begrippen onafhankelijkheid en vrijheid. Duid die begrippen eerst voor jezelf, voordat je ze gaat gebruiken.


Een gezonde, liefdevolle en respectvolle relatie maakt het je niet moeilijk om te binden. Een dergelijk relatie biedt je al vrijheid en onafhankelijkheid om goed te kunnen functioneren.


Alleen je irreële aannames kunnen verpestend werken.

Elimineer ze! Ze ruïneren niet alleen jouw leven, maar ook dat van anderen.


Neem beslissingen

Besluiteloosheid is een negatieve sluipende gewoonte.

Het schuift de zaken op de lange baan en je blijft piekeren.


Neem je een beslissing dan moet je wel in actie komen en de werkelijkheid onder ogen zien. Dan pas leer je jezelf kennen en word je je bewust van je gedrag, en de consequenties van je handelen. Toon daadkracht!


Visualiseer

Je stelt je voor dat je geen bindingsangst meer hebt. Hoe ziet je leven er dan uit? Creëer in gedachten je toekomst.


Zo ontdek je welke beperkingen je jezelf oplegt. Hoe eenzijdig je altijd gekeken hebt naar de dingen. Hoeveel mogelijkheden je wel niet hebt om in een relatie te kunnen functioneren en een relatie een waardevolle inhoud te geven. Je maakt keuzes en je komt in actie.


Leef in het nu

Je kunt je over veel dingen, die zouden kunnen gebeuren, zorgen maken. Dan staat je leven al snel stil en wordt je tijd door piekeren bezet. Een zeer slechte zaak, want je leeft maar één keer. Dus geniet van het geluk dat je ervaart, en pak je problemen aan.


Wees open

Laat je omgeving weten, waar je mee worstelt. Zij kunnen je steunen bij je aanpak van je bindingsangst.


Tot slot is het prettig te weten dat via therapie of coaching fobieën minimaal minderen en vrijwel altijd verdwijnen.

Maak je keuze en je toekomst is een positief gegeven.


Terug naar boven
Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:Burn-out:Coachen:Ontspannen:Stress:Zelfkennis:Zelfvertrouwen:Interessante sites: