Ouderhulp bij angst



Bescherming


Bij angstige kinderen reageren de meeste ouders te beschermend. Goed bedoeld, maar met vervelende gevolgen. Een angstig kind wordt zo de kans ontnomen om zelf oplossingen te vinden om zijn/haar angst te overwinnen. De beschermende houding suggereert dat het kind gelijk heeft om zo bang te zijn, want niet voor niets krijgt het de bescherming van de ouder.


Beter is het om als ouder een stappenplan in elkaar te zetten om het kind geleidelijk aan de angstmakende situatie te wennen.


Kleine stapjes kunnen op deze wijze een bevredigend resultaat opleveren.


Geef het kind vooral de ruimte om naar oplossingen te zoeken en om de angstgedachten vrij te kunnen uiten. Als ouder creëer je een veilige omgeving waar het kind zich vertrouwd en begrepen voelt.


Om te beschermend naar het kind te zijn is geen doodzonde.

Het overkomt ons allemaal wel eens. Daarom is het goed hierop verdacht te zijn.


Prikkelreductie


Door de vele prikkels, die van buitenaf op het kind afkomen, kan het gebeuren dat het kind overdreven angstig reageert op bepaalde prikkels.


Bijvoorbeeld een bezoekje aan een pretpark kan als spannend worden ervaren, maar later thuis, alleen in bed, komen er allemaal angstig makende beelden te voorschijn.


Het kind heeft dan moeite met zijn/haar emoties. Het is moeilijk de zaken op waarde in te schatten en paniek ligt op de loer.


Van de ouders vraagt dat begrip. Door middel van vragen kan de ouder ontdekken wat het kind bezighoudt. In alle rust kan de ouder de situatie naar werkelijke proporties terugbrengen.


In een vraag en antwoordspel is het belangrijk het kind zelf te laten ontdekken, dat de situatie in werkelijkheid niet beangstigend is. De ouder zorgt er zo voor dat het kind de situatie onder zijn/haar controle krijgt en de rust ook inwendig terugkeert. Geduld en begrip zijn de pijlers voor het ouderlijk handelen.


Rolpatroon


Weinig ouders zijn zich bewust hoe belangrijk hun gedrag voor hun kind is. Door middel van hun gedrag kunnen zij een kind laten zien en voelen hoe het met bepaalde zaken zou kunnen omgaan.


Tevens verhoogt een begrijpend en positief gedrag van de ouder het vertrouwen van het kind in de ouder. Het heeft niet het gevoel er alleen voor te staan. Het kind ziet en ervaart de rust die de ouder uitstraalt.


Als ouder heb je bijvoorbeeld in een speeltuin wel eens laten zien, dat een schommel juist leuk kan zijn en dat je er zeker niet bang voor hoeft te zijn.


Samen met je kind ga je schommelen en je laat het kind bepalen hoe hoog de schommel mag gaan.


Zo ontstaat vertrouwen tussen kind en ouder.


Terug naar boven




Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:



Burn-out:



Coachen:



Ontspannen:



Stress:



Zelfkennis:



Zelfvertrouwen:



Interessante sites: